ASUUKO SINUSSA HAITALLINEN PERFEKTIONISTI?

20.10.2022

 Tiedät varmasti mitä perfektionismi tarkoittaa, mutta oletko koskaan ajatellut että on sekä hyödyllistä ja haitallista perfektionismia? Miten haitallinen perfektionismi näkyy?

Tästä aiheesta kirjoittaminen on ollut minulla jo useamman kuukauden ajan työn alla. Ihan naurattaa oikeasti, koska huomasin miettiväni vaikka ja mitä, enkä ole saanut tätä tehtyä. Koko ajan kuitenkin takaraivolla kukkunut, että kirjoita nyt! Julkaise postaus! Löysin itseni pohtimasta että pitäisi lukea tästä ja tuosta lisää. Osaisinko kertoa asian riittävän selkeästi. Mitä minä voisin tästä sittenkään kertoa. Mitä jos...

Oletko sinä löytänyt itsesi tällaisesta ajatusten vyyhdistä ja sitten homma on vaan jäänyt ja jäänyt. Syystä että? Mitä sinä puhut itsellesi? Mikä sinua estää toimimasta? Miten haitallista tällainen voikaan olla, ettei oikeasti sitten saa välttämättä yhtään mitään aikaiseksi. Koska ajatus on sen yhden asian tiimoissa ja sitten jää ne muutkin tekemättä. Energia vain kuluu ja ihminen väsyy. Ja siitä on sitten seuraava vyyhti valmiina. Uudenlaiset syytökset ja sättimiset omassa mielessä. Tämäkin on jäänyt tekemättä! Kenties puhut itsellesi rumaan sävyyn ihan peilin edessä? Tai sitten joku alkaa sinua moittimaan ja niin se rima sitten nousee vieläkin ylemmäs.

Haitallisessa perfektionismissa ei ole mitään järkeä, koska omat tavoitteet ja vaatimukset ovat aivan luokattoman korkealla. Ja auta armias jos joku sanoo jotakin, niin se rima vain nousee - omassa päässä. Kun se aikaisempikin olisi oikeastaan riittänyt, tai oikeammin oli jo liikaa. Pelkäät tehdä virheen! Miten siis voisi tällaisesta hankkiutua eroon?

Meillä on erilaisia rooleja elämässä. Toiset roolit ovat helppoja toteuttaa, eikä siellä tunnu olevan mitään ongelmaa toimia. Ja niitä asioita tekeekin mielellään. Mutta sitten tulee jokin muu juttu. Toinen rooli mitä pitää "suorittaa" elämässä. Ai että siinä alkaakin viilalle olla kovastikin tarvetta. Käytetään aikaa miettiessä jokaista mahdollista skenaarioita. Mitä ne muut ajattelevat. Olenko riittävän hyvä jos teen näin. Mitäs jos teen näin. Onko se sittenkään riittävää. Pitäisiköhän minun kysyä vielä joltakin...

Vaikka sinulla olisi minkälainen titteli, niin silti jossakin asiassa vain homma ei toimi. Haitallista on myös liiallinen suorittaminen esim siivoamalla ja pilkuttamalla asioista. Joko tehden sitä itselle tai muille. Ympäristössä on jotakin vialla. Se voi oikeasti lamauttaa itseä tekemästä, koska energia menee aivan epäoleelliseen. Mitä siinä silloin halutaan suojella? Itseä tietysti. Mutta miltä? Siltä että menettää kontrollin ja koko elämä voi hajota? Mikä nyt ei ole totta, mutta tunne voi olla juurikin sellainen.

Mitä siis voisi pahimmillaan tapahtua jos laskisitkin rimaa hiukan alemmas? Lopettaisit skenaarioiden hautomisen mielessä tekemättä niistä monstereita. Onhan se helppo sanoa, vai mitä? Toisille tämän ajattelu ei ole edes mahdollista. Tai ei oikeasti edes näe että tapa on haitallinen. Liian suuret vaatimukset tekevät asiat mahdottomiksi. Joten uskon, että mitään pahaa ei oikeastaan tapahdu jos lasket hiukan sitä rimaa. Paremminkin jotain hyvää tapahtuu! Sinulle jää enemmän aikaa ja energiaa tehdä juuri sitä mitä haluatkin! Eikös olisikin huikeaa?

Usein kaiken esteenä olet sinä itse. Miten aikaa vievää voikaan olla astianpesukoneen tyhjentäminen esimerkiksi. Kerran otin ihan aikaa. Arvaa kauanko meni? Laita ensimmäisenä mieleen noussut arvauksesi kommentteihin. Kyse on vain meidän mielen tuomista oletuksista. Aika kun on vain energiaa ja nämä yhdessä vievät sinulta kaikki voimat niin halutessaan. Mikä sinua triggeröi? Millaisia tunteita ja tuntemuksia sinussa herää kehollisesti kun vain ajatteletkin että laskisit rimaa? Mitä jos palaisitkin tähän hetkeen ja miettisit mitä juuri nyt sinä voisit tehdä asian suhteen. Juuri sen mikä tarvitsisi tehdä. Ottaa vähän pienempi askel ensin. Millaisia tunteita ja tuntemuksia sinussa herää kehollisesti kun vain ajatteletkin että laskisit rimaa? Mitä jos palaisitkin tähän hetkeen ja miettisit mitä juuri nyt sinä voisit tehdä asian suhteen. Juuri sen mikä tarvitsisi tehdä. Ottaa vähän pienempi askel ensin. Tehdä siitä hyödyllinen ja aikaansaava!

Jos sinua kiinnostaa tehdä omalla kohdallasi suunnan muutos, niin tiedän että hypnoterapiasta on apua. Laita minulle sähköpostia annemari@hypnoterapiaa.fi ja sovitaan maksuton konsultaatiopuhelinaika. Katsotaan yhdessä miten voisin olla sinulle avuksi. Voit yllättyä miten huikea työkalu hypnoosi voikaan olla, kun sillä on suora yhteys sinun alitajuntaasi joka muistaa kaiken. Sivuiltani voit käydä myös lukemassa työstäni ja asiakaskokemuksista ja jos meditaatiot kiinnostaa niin YouTubesta Hypnoterapiaa https://www.youtube.com/channel/UCYt0Gicy8wQZKmlyW6WAR4Q löydä pari sellaistakin.